Lizzie - interfata pentru LeelaZero

User avatar
MihaiL
Posts: 283
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:24 pm
Rang: 2d

Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby MihaiL » Sun Mar 25, 2018 11:48 am

Pe github a aparut un analizator de partide in stilul celui online furnizat de Google:
https://github.com/featurecat/lizzie

Executabilul e sub Java si se numeste lizzie.jar

Am inteles ca instanta de Leela Zero folosita e usor modificata, nu se poate transfera din cea mai noua versiunea de Leela Zero, in schimb se poate folosi cea mai noua retea de pe [url]zero.sjeng.org[/url].

Anume asa:
Se redenumeste fisierul network din folderul lizzie in network.bak (sau se sterge, dar asa e mai corect).
Se downloadeaza de pe pagina Leela Zero ([url]zero.sjeng.org[/url]) reteaua cea mai tare/noua...whatever.
Se extrage reteaua si se redenumeste: de ex leelaz-model-5736502-128000.txt (reteaua 1ccb7342 = cea mai tare azi 25.03) se redenumeste ca network (fara extensie)
Noul network se pune in folderul lizzie.
Se ruleaza lizzie.jar si se analizeaza (prin input mutare cu mutare) partida dorita

Hint: eu am luat versiunea de procesor (CPU, o sa testez si versiunea GPU, desi placa mea grafica e outdated) si cam chinuie procesorul. Mai mult ca LeelaZero (ceea ce era insa de asteptat).

Mi se pare...extraordinar. Exact tool-ul dat de AlphaZero pe site, insa poti analiza o intreaga partida. Deocamdata e la inceput, nici import sgf nu stie, trebuie sa-i introduci partida cu mana (ceea ce nici nu stiu daca e rau, tinand cont de cum se studia GO-ul la modul traditional...), insa cu siguranta va fi un tool extraordinar pentru analiza.

Ii mai trebuie load sgf, save sgf-ul comentat etc etc. Nu ma indoiesc insa ca va exista feedback de la comunitate.

Enjoy ! (Eu ma apuc sa testez si versiunea GPU :D)

*LATER EDIT* Evident versiunea cu GPU chinuie GPU-ul. Btw va recomand o scula care masoara temperaturile: Open Hardware Monitor (Windows, pentru Linux or fi altele).
Am uitat sa mentionez se navigheaza ultrausor prin variante, in timp real, cu rotita de la mouse.


User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 411
Joined: Sat Jan 17, 2015 6:30 pm
Rang: 1d

Re: Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby Admin » Mon Mar 26, 2018 2:11 pm

L-am incercat si eu si e intr-adevar un tool caruia i se simtea lipsa odata ce DeepMind a lansat AlphaGo Teaching Tool.
Cred ca si GoReviewPartner afisa procente, dar in text, comentarii generate pentru mutarea curenta. Insa direct pe tabla e mult mai confortabil pentru ca se poate vedea imediat diferenta de sanse de castig intre variantele de joc propuse.
Astept curios si versiunile urmatoare.
Iulian Lungu

User avatar
MihaiL
Posts: 283
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:24 pm
Rang: 2d

Lizzie 0.3

Postby MihaiL » Wed Mar 28, 2018 8:01 am

https://github.com/featurecat/lizzie/releases/tag/0.3

A aparut Lizzie 0.3. Cu foarte multe imbunatatiri.

User avatar
Dan.A
Posts: 531
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:58 pm
Location: Bucuresti
Rang: 3Kyu

Re: Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby Dan.A » Wed Mar 28, 2018 12:16 pm

Am asteptat si eu versiunea 0.3 inainte sa-l testez.

- Imi place e simplist usor de folosit.

- E dragutza si noua optiune de vazut ramificatii la mutari.

- Noua versiune vine si cu optiunea de a deschide sgfuri. Aici am niste probleme: 1. Daca partida e la Handicap nu se vad punctele de Handicap. 2.Daca partida are ramificatii in Sgf iti arata doar mutarile pana la prima ramificatie. 3.Unele sgfuri pur si simplu nu le deschide si nu stiu dece.

- In rest sunt multumit de aplicatie si sper sa evolueze frumos.
"There are times when the only choices you have left are the bad ones."

User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 411
Joined: Sat Jan 17, 2015 6:30 pm
Rang: 1d

Re: Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby Admin » Wed Mar 28, 2018 1:20 pm

Lizzie mi se pare deja cel mai tare tool odata cu versiunea curenta 0.3
Am reusit sa incarc sgf-uri dupa ce le-am curatat de detalii si i-am lasat doar etichetele cele mai importante, gen: PB, PW, RS..
Am analizat inceputul primei partide (primele 50 de mutari) intre Ke Jie si AlphaGo, folosind network-ul de 256x20 (93229e15) antrenat de bjiyxo.
Daca astept peste 30 de secunde incepe sa "ghiceasca" mai bine mutarile lui AlphaGo cam in proportie de 5 din 6 sau 6 din 7 in lupte locale. Ca idei de joc global procentul e cam 1 din 4 sau chiar mai putin. Daca consider si variantele propuse care afiseaza putine vizite dar uneori cu procente mai mari decat cea mai vizitata varianta atunci procentul de "ghicite" mai creste nitel. De ex. mutarea negru 29 la C9 are foarte putine vizite, dar unul dintre cele mai mari procente.
[+] Mutarea 29
Capture.PNG
Capture.PNG (728.4 KiB) Viewed 3000 times

Si inca un aspect interesant, mutarea 49 a lui Ke Jie pe care AlphaGo a considerat-o gresita (in sensul ca a pierdut 3% din sansele de castig) este si mutarea cu procentul cel mai mare propusa de Leela (39%).
[+] Mutarea 49
Capture1.PNG
Capture1.PNG (741.25 KiB) Viewed 2999 times

Ca si AlphaGo, Leela considera ca albul are peste 60% sanse de castig dupa mutarea 50.
Iulian Lungu

User avatar
Dan.A
Posts: 531
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:58 pm
Location: Bucuresti
Rang: 3Kyu

Re: Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby Dan.A » Wed Mar 28, 2018 2:13 pm

Am reusit sa incarc sgf-uri dupa ce le-am curatat de detalii si i-am lasat doar etichetele cele mai importante, gen: PB, PW, RS..

Multzam mult pentru informatie. Acum imi incarca si mie sgfuri pe care nu mi le vedea. Eu am incarcat fisierul in Drago iar de la info am sters tot inafara de jucatori si rezultat si am salvat.
"There are times when the only choices you have left are the bad ones."

User avatar
MihaiL
Posts: 283
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:24 pm
Rang: 2d

Lizzie 0.3 lipsuri

Postby MihaiL » Wed Mar 28, 2018 11:10 pm

M-am jucat si incantat de Lizzie 0.3

Cateva neajunsuri:

0. Meniul de 2 lei. Sper sa-i faca un GUI cu butoane ca in 2018...

1. Incapacitatea de navigare pe variante. E.g. Vreau sa explorez eu una sau mai multe mutari, apoi sa reiau analiza lui sau sa ma intorc pe ramura principala. Pot face asta, insa nu se mai intoarce in/"uita" sgf-ul mama.

2, (asta tine probabil direct de Leela Zero) AI-ul iti propune NISTE variante. Poate eu am o idee originala (care nu e in lista lui de mutari) si vreau sa vad ce scor acorda AI-ul ACELEI mutari originale, care nu e in lista. Nu pot asta.

Ideea generala e aceeasi: maxima manevrabilitate pentru operator, care sa se poata interpune oricand in analiza. Si toate acestea sa se salveze in sgf ca variante. Vreau cam multe asa-i :D ?

User avatar
Admin
Site Admin
Posts: 411
Joined: Sat Jan 17, 2015 6:30 pm
Rang: 1d

Re: Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby Admin » Thu Mar 29, 2018 10:36 am

MihaiL wrote:Vreau cam multe asa-i ?

Eu cred ca tool-ul asta se va dezvolta mult si va rezolva multe din neajunsuri. Si Sabaki ar putea sa isi integreze un astfel de tool cel putin pentru engine-ul LeelaZero. Poate il vom regasi si acolo in curand.
Deocamdata cred ca singura posibilitate sa afli ce procent i-ar da mutarii originale e sa vezi ce sanse de castig iti da dupa ce raspunde cealalta culoare.
De ex. intr-o situatie pe care am incercat-o acum, daca as fi raspuns cum propunea el, aveam 47% sanse de castig, dupa ce am mutat intr-un loc care nu aparea printre variantele lui, dupa ce a raspuns culoarea adversa, noul procent pentru cea mai buna varianta gasita este de 41%. Cu o mica eroare cred ca se poate deduce ca varianta mea e coata cu 41%.

*Later Edit:
Nu poate sa afiseze procentul pentru fiecare loc de pe tabla pentru ca ar insemna prea mult calcul si puterea robotilor actuali bazati pe tehnica AlphaGo consta in reducerea numarului de posibilitati examinate pentru a avea timp sa evalueze partida pana la final ca sa determine sansele de castig si sa aleaga varianta optima.
Deci cred ca doar varianta propusa de mine mai sus poate sa ne dea o idee despre cat de buna e mutarea originala.

Un lucru pe care l-am observat si care ma bucura foarte foarte mult e ce am vazut dupa urmatorul test:
Am luat prima partida Ke Jie - AlphaGo si am comparat procentul de castig evaluat de LeelaZero cu reteaua 256x20 in 3 momente mai importante analizate ulterior de Ke Jie cu Fan Hui. In toate cele 3 momente LeelaZero vede alte variante ca avand procentele cele mai bune. Insa, dupa ce fac mutarea facuta de AlphaGo si apoi joc raspunsul lui Ke Jie, LeelaZero este in stare sa vada ca sansa de castig creste (cu cel putin 2-3 procente) dupa ce a fost "ajutat" de AlphaGo cu mutarea anterioara.
E prima data cand vad ca Leela/LeelaZero apreciaza imediat ca se imbuntatesc sansele de castig daca e "ajutat" cu mutari mai bune. Asta ma face sa cred ca nu e departe de AlphaGo. Sau ca cel putin e pe un drum foarte promitator.

Later Later Edit:
Asta inseamna pentru mine si ca daca am o mutare originala mai buna pe care el nu a vazut-o anterior, este capabil sa recunoasca ca e mai buna dupa ce o vede pe tabla.
Iulian Lungu

User avatar
Dan.A
Posts: 531
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:58 pm
Location: Bucuresti
Rang: 3Kyu

Re: Lizzie - interfata pentru LeelaZero

Postby Dan.A » Mon Apr 23, 2018 10:06 am

A aparut Lizzie 0.4 iar cu o gramada de imbunatatiri.

Poate fi descarcata de la acest link: https://github.com/featurecat/lizzie/releases/tag/0.4

- Acum se pot incarca sgfuri fara modificari suplimentare. Merg si cele cu handicap. Atentie insa! La mine cel putin daca incarc o partida noua dupa ce am incarcat una la handicap raman piesele de handicap pe tabla (trebuie restart).

- La fel ca varianta precedenta trebuie lasat sa-si faca testele la prima rulare sau la schimbarea unui network cu unul cu mai multe blocuri. Procesul nu este vizibil , deci daca aveti un ecran alb asteptati pana dispare.

- Deoarece "network-urile" mai noi ocupa mai mult spatiu nu mai este inclus un network ca default. Trebuie descarcat. Se pot descarca de aici: http://zero.sjeng.org/ Si se instaleaza conform Readme-ului.
"There are times when the only choices you have left are the bad ones."

User avatar
Dan.A
Posts: 531
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:58 pm
Location: Bucuresti
Rang: 3Kyu

Lizzie 0.5

Postby Dan.A » Fri Jun 01, 2018 12:36 pm

A aparut Lizzie 0.5 iar cu o gramada de imbunatatiri si modificari de data asta.

Poate fi descarcata de la acest link: https://github.com/featurecat/lizzie/releases/tag/0.5

Printre modificari:

- Aceasta versiune are posibilitatea de a detecta daca ai ultimul network oficial. Voi testa cand apare un network nou.

De acum exista posibilitatea de a analiza partida automat (la fel ca GRP).

- Se incarca partida si se apasa tasta "a" , iar apoi se seteaza numarul de "playouts"/mutare. De recomandat un "netbench" pentru a vedea cam cate playouts/sec genereaza placa, pentru a nu avea surprize la timp. Sper ca versiunile urmatoare sa aibe mai multe optiuni in acest sens.

- Aceasta versiune nu pastraza cea mai buna mutare in analiza automata (va fi implementat in urmatoarea versiune) dar genereaza un grafic, care este pastrat. Mie imi place mult aceasta varianta deoarece pot sa-l las sa analizeze (ex: o ora) si apoi sa ma intorc si sa urmaresc doar partile unde sunt variatii mari pe grafic.

S-a schimbat conventia de culori. Cea mai buna mutare este reprezentata intr-o culoare mai "rece"

Exista si o tabla mai mica separat unde se poate vedea cea mai buna mutare cu ramificatii (sper sa poata fi optionala in ver urmatoare)

O imbunatatire pe care eu o asteptam este posibilitatea de a sterge ramificatii din sgf fara sa mai incarci in alt program cu "shift+delete".

P.S. Devine din ce ince mai interesanta aceasta aplicatie.
"There are times when the only choices you have left are the bad ones."


Return to “GO-ul si IT-ul/AI-ul”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron